KENAPA PERLU AG CERA KETIKA BERPUASA

KENAPA PERLU AG CERA KETIKA BERPUASA

KENAPA PERLU AG CERA KETIKA BERPUASA
AG Cera lengkap dengan Vitamin,Mineral dan juga serat.

Vitamin dan mineral merupakan nutrisi organik yang terdapat di dalam pelbagai bahan makanan dan tersedia secara khusus dalam bentuk suplemen. Kedua-duanya sangat diperlukan oleh badan untuk menjalankan pelbagai fungsi metabolisme. Lebih-lebih lagi ketika berpuasa, badan yang tidak makan dan minum perlahan-lahan akan kehilangan nutrisi penting yang boleh menjejaskan kesihatan.

1. Vitamin A
Kenapa badan memerlukan vitamin A semasa berpuasa? Vitamin A mempunyai banyak peranan penting yang membantu badan setiap hari. Beberapa fungsi vitamin A antara lain sebagai alat untuk meningkatkan ketahanan tubuh dan untuk penglihatan. Vitamin A, yang juga mengandungi zat beta karotena boleh membantu retina, kornea, dan mata agar berfungsi dengan baik sewaktu berpuasa.

:pushpiVITAMIN A INI TERDAPAT DALAM PEACH DAN DELIMA AG CERA

2. Vitamin C
Vitamin C terkenal sebagai vitamin yang penting untuk aktiviti harian, terutamanya ketika berpuasa. Vitamin C sewaktu berpuasa, merupakan sumber zat antioksida yang penting untuk mengekalkan daya tahan badan. Selain itu, vitamin C juga penting untuk metabolisme protein badan dan mengelakkan daripada penyakit kardiovaskular (contohnya jantung).
:pushpin:VITAMIN C INI TERDAPAT DALAM PEACH & MIXED BERRIES AG CERA

3. Vitamin D
Ramai yang tidak menyangka bahawa vitamin D sangat diperlukan oelh badan sewaktu berpuasa. Mengapa tubuh memerlukan vitamin D? Perlu diketahui bahawa sewaktu berpuasa, di mana tubuh tidak makan dan minum dalam waktu yang lama, ia boleh mempengaruhi emosi seseorang.

Vitamin D juga berfungsi untuk mengaktifkan sistem imun dan melepaskan hormon dopamin dan serotonin yang mempengaruhi fungsi dan perkembangan otak. Hal ini sama seperti fungsi beberapa jenis ubat antidepresan yang digunakan untuk meningkatkan hormon monoamine pada otak bagi mengatasi kemurungan.
:pushpin:VITAMIN A INI TERDAPAT DALAM GANDUM DAN OLIVE AG CERA

4. Iodin
Selain vitamin, badan juga memerlukan mineral penting sewaktu berpuasa seperti iodin yang boleh didapati dari makanan sewaktu sahur. Iodin adalah mineral yang diperlukan oleh badan bagi memelihara fungsi tiroid dan metabolisme sel. Pengambilan iodin yang rendah boleh menyebabkan hipotiroidisme. Antara simptom hipotiroidisme adalah keletihan, peningkatan berat badan, dan bahkan sembelit sewaktu berpuasa.
:pushpin:IODIN INI TERDAPAT DALAM OLIVE DALAM AG CERA

5. Zink
Zink adalah nutrisi yang diperlukan manusia ketika berpuasa agar kekal sihat. Ini adalah kerana zink dapat membantu sistem imun dalam melawan virus dan bakteria ketika tubuh berhenti menerima makanan. Selain itu, fungsi lainnya adalah untuk membentuk protein dan DNA, serta hal-hal yang berkaitan dengan genetik pada seluruh sel.
Nutrisi zink mempengaruhi motor, kognitif dan fungsi psikososial pada anak-anak dan orang tua. Jika badan kekurangan zinc ketika berpuasa, sel motorik tubuh menjadi tidak selari dan menyebabakan mudah letih.
:pushpin:ZINK INI TERDAPAT DALAM GANDUM AG CERA

Bahan lain seperti Sakura dan Curcumin bahan terbaik Antioksida,AntiRadang.Gurmar bagus untuk kawal gula dalam darah

*1 Produk tetapi pelbagai manafaat*
*Sesuai untuk jaga kesihatan* *sekeluarga*:grinning:

_SALAM RAMADHAN_ _Maaf Zahir Batin dari Kami_

*Jangan lupa AG Cera setiap hari agar kekal sihat bertenaga:muscle:*

:earth_africa:http://agnutrition.my

#AgentStokisDiperlukan
#BeradaDi18BuahNegara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *