Pemakanan Paling Sesuai Untuk Pesakit Buah Pinggang

Pemakanan Paling Sesuai Untuk Pesakit Buah Pinggang

Kegagalan buah pinggang dalam melaksanakan tugas penting ini akan mengakibatkan kematian kepada penghidapnya. Walaupun buah pinggang adalah bersaiz kecil, ia adalah organ dalaman yang mempunyai pelbagai fungsi dalam mengekalkan kesihatan untuk keseluruhan badan dan memastikan organ lain juga berfungsi dengan baik.

Penyakit ini menjadi serius apabila ia gagal berfungsi dan menyebabkan pesakit perlu menjalankan rawatan dialisis atau proses mencuci darah seumur hidup dan ia sebenarnya telah menggantikan fungsi sebenar buah pinggang dengan dibantu oleh mesin dialisis. Walaupun ia kelihatan berkesan untuk jangka masa singkat, tetapi ia akan memberikan impak negatif dalam tempoh masa yang panjang.

Kegagalan buah pinggang adalah berpunca daripada dua faktor utama iaitu penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi dan ia sebenarnya akibat daripada pengambilan ubat dalam merawat tekanan darah tinggi. Perubahan dalam gaya hidup kepada yang lebih sihat akan membantu merawat buah pinggang menjadi lebih baik dan kembali berfungsi seperti sedia kala.

Pengawalan kadar gula dalam salur darah kepada pesakit diabetes sedikit sebanyak membantu mencegah risiko menghidap penyakit yang lebih kronik seperti buah pinggang, penyakit jantung dan serangan strok. Namun, rawatan hanya membantu melambatkan proses serangan penyakit sahaja dan ia tidak berupaya menyingkirkan penyakit.

Apabila ia telah berada diperingkat akhir, kira-kira 90% fungsi buah pinggang akan terhapus dan pesakit akan mengalami keletihan yang melampau, kesukaran dalam menumpukan perhatian dan kehilangan selera makan. Ia boleh dikesan melalui ujian darah dan ujian air kencing.

Antara makanan yang terbaik untuk pesakit buah pinggang amalkan adalah terdiri daripada sayur-sayuran dan buah-buahan segar seperti buah Epal, Blueberry, Anggur merah, Kobis bulat, Kobis bunga, dan lada benggala merah serta Terdapat pelbagai khasiat dan nutrient yang anda boleh perolehi dengan menjadikan 7 makanan ini sebagai sajian dalam menu pemakanan harian anda.

BUAH EPAL 
Buah epal diperkaya dengan serat yang tinggi, ejen anti-radang, mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah, mengelak dari masalah sembelit, epal juga dapat melindungi anda daripada penyakit jantung serta menjauhkan anda daripada risiko mendapat kanser. Buah epal boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan bahan dalam apa-apa masakan.

Adalah lebih baik jika anda mengamalkan cuka epal untuk meningkatkan manfaatnya terhadap kesihatan tubuh badan. Ia juga sesuai dijadikan sajian dalam menu diet untuk pesakit buah pinggang. Ada pepatah inggeris menyebut, “An apple a day keeps the doktor away”. Ia bermaksud anda hanya perlu mengambil epal dan anda takperlu berjumpa doktor untuk merawat penyakit, anda perlu mencegah penyakit itu lebih baik daripada terpaksa bergantung kepada ubat untuk tempoh masa yang lama.

BLUEBERRY
Bluberry sememangnya sukar diperolehi dan kerana itu harganya akan tinggi. Ia sering dijual hanya di pasar raya besar sahaja. Buah ini mempunyai pelbagai kebaikan kepada pesakit buah pinggang dan juga ibu mengandung.

Ia juga baik untuk melawan serangan kanser perut dan diperkayakan dengan sumber vitamin C dan serat yang baik serta sebatian mangan yang menjadikan tulang semakin sihat. Anda boleh tambahkan blueberry bersama bijirin sebagai sarapan pagi dan boleh dijadikan minuman smoothie atau sajian muffin berasaskan blueberry.

ANGGUR MERAH
Pewarna semula jadi yang ada pada anggur merah mempunyai manfaat yang banyak untuk jantung sekaligus menjadi ejen anti-oksidan yang baik dan meminimumkan potensi darah daripada membeku. Ejen flavonoid dalam buah ini ialah resveratrol dapat meningkatkan kadar oksida nitric. Ia sangat membantu dalam merehatkan otot dalam saluran darah supaya pengaliran menjadi lebih baik keseluruh tubuh badan.

Flavonoid juga membantu melindungi anda daripada kanser dan mencegah keradangan. Anda disarankan mengambil anggur dalam pemakanan sebagai snek atau minuman berjus.minum jus anggur. Selain itu, anda boleh menambahkan ia dalam sajian salad buah-buahan atau bersama ayam.

KOBIS BULAT

Bahan kimia ini juga berpotensi dalam melindungi dan melambatkan perkembangan sel kanser dalam paru-paru, kolon, payudara, pundi kencing, prostat dan kanser ovari di samping meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Kobis bulat juga diperkaya dengan kandungan Vitamin K, Vitamin C dan Fiber selain kaya dengan Vitamin B dan Asid Folik.

Kandungan vitamin dan nutrisi yang ada pada kobis juga sangat baik diamalkan oleh pesakit buah pinggang. Jika anda sedang menjalani diet dialisis, anda boleh mencampurkan kobis dalam sajian coleslaw atau takoyaki. Ia juga boleh dijadikan dengan cara merebus, mengukus atau membakar menggunakan ketuhar. Kemudian, kobis boleh juga dinikmati bersama mentega, keju dan lada, ia pasti lebih menyelerakan.

KOBIS BUNGA
Sayuran lain yang baik untuk pesakit buah pinggang ialah kobis bunga. Kobis bunga merupakan cruciferous yang diperkaya dengan vitamin C, folat dan serat serta ia mempunyai sebatian yang mampu membantu hati meneutralkan bahan toksik. Selain itu, Kobis Bunga boleh dimakan mentah sebagai salad, dikukus atau direbus atau dilecek menjadi seperti kentang putar.

LADA BENGGALA
Lada benggala adalah sayur yang baik untuk diamalkan oleh pesakit buah pinggang. ½ cawan lada benggala merah mengandungi kadar nutrisi bersamaan 1mg natrium, kalium 88mg, dan 10mg fosforus. Kandungan kalium dalam lada benggala merah adalah lebih rendah. Sayuran yang lazat ini juga merupakan sumber vitamin C dan vitamin A yang sangat baik, serta vitamin B6, asid folik & serat.


Lada benggala merah sangat baik untuk kita kerana ia mengandungi lycopene, antioksidan yang melindungi kanser tertentu. Lada benggala merah boleh dimakan begitu sahaja dan dijadikan sajian salad dan ia lebih menarik dijadikan bahan hiasan untuk nasi goreng atau apa jua masakan. Jika diet ini disediakan untuk pesakit buah pinggang, lada benggala mudah disediakan dengan menambahkan cili benggala merah dalam menu harian.

PUTIH TELUR
Putih telur mengandungi protein tulen dan protein tersebut berkualiti tinggi dan mempunyai semua asid amino yang penting. Selain itu, Putih telur mempunyai kurang fosforus daripada sumber protein lain, seperti kuning telur atau daging. Putih telur boleh dijadikan bahan utama dalam membuat omelets atau sandwic telur. Ia juga boleh ditambah bersama minuman smoothies.

Penjagaan dalam pemakanan amat penting dalam memastikan fungsi buah pinggang masih dalam keadaan baik. Selain dari itu, pelbagai kaedah dapat digunakan oleh pesakit buah pinggang untuk mencegah ia menjadi lebih parah. Antaranya ialah individu perlu menjalani pemeriksaan buah pinggang bagi mengenal pasti sama ada ia masih dalam keadaan baik atau sebaliknya.

AG CERAAGCERA adalah satu-satunya Produk antioksida yang terbaik di Asia yang mennggunakan bahan-bahan semulajadi 

AGCERA Mengandungi 8 bahan terbaik antaranya :

  • CERAMOSIDES
  • HYTOLIVE
  • MIXED BERRIES
  • DELIMA
  • CURCUMIN
  • SAKURA
  • PEACH
  • GYMNEMA SYVESTRE
Dalam satu Produk lengkap dengan semua pemakanan tambahan
Berminat WhatApps sahaja Nombor ni


Sumber di atas adalah dari web : Butterkicap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *