Supplements

SupplementsTanya pada diri sendiri, apakah keperluan utama badan anda? Apakah masalah kesihatan ( bukan penyakit ) atau kecantikan yang sedang dihadapi yang memerlukan bantuan suplemen?
Contoh ;
 •  Golongan berisiko kekurangan gizi seperti ibu hamil memerlukan bantuan supplement. Mereka berisiko kekurangan asid folik kerana pada saat ini, keperluan asid folik meningkat untuk membantu pembentukan janin dengan sempurna.
 • Perokok tegar dan alkoholik juga berisiko mengalami gangguan penyerapan gizi sehingga memerlukan bantuan suplemen yang mempunyai kesan anti-oksida.
 • Vegetarian pula kekurangan sumber protein dari haiwan seperti daging. Oleh itu, golongan ini dianjurkan untuk mengambil suplemen vitamin B12.
 • Golongan yang aktif seperti usahawan, ahli sukan, ahli korporat serta ibu-ibu yang berkerjaya yang memerlukan tenaga tambahan dengan bantuan supplement multivitamin untuk kekal cergas dan bertenaga
 • Golongan yang ingin mengatasi masalah yang lebih spesifik seperti kulit sensitive, jerawat, kulit kusam , sembelit dan sebagainya yang mana ia tidak mampu di atasi melalui diet harian.
 • Atau pun, golongan yang memang ingin mengambil supplement sebagai plan pencegahan jangka panjang iaitu untuk anti-penuaan dan juga sebagai satu langkah untuk mengurangkan risiko penyakit kronik seperti sakit jantung atau kanser.
2. Setelah anda mengenal pasti apakah keperluan tubuh badan anda, maka bolehlah berbincang dengan doctor atau ahli farmasi mengenai suplemen yang sesuai dan cara pengambilan. Ini kerana, jika anda sedang menjalani rawatan doctor, perlu berhati-hati kerana bukan semua supplemen sesuai diambil bersama-sama ubat walaupun ia dari jenis herba (natural ). Wujudnya interaksi ubat-herba , ubat-makanan atau ubat-suplemen yang berkemungkinan menyebabkan kesan ubat dikurangkan atau sebaliknya.
Contoh ;
 • Warfarin (ubat cair darah) tidak boleh diambil bersama makanan yang kaya dengan vitamin K seperti brokoli, bayam atau kubis untuk mengelakkan risiko pendarahan. Selain itu, warfarin juga bertindakbalas dengan buah kranberi dan anggur.
 • Phenobarbitone (ubat sawan) tidak digalakkan diambil bersama-sama makanan yang kaya dengan vitamin C kerana ia mengurangkan keberkesanan ubat.
 • Nifedipine, Felodipine (ubat darah tinggi) tidak digalakkan untuk diambil bersama jus limau gedang (grapefruit juice) kerana ia meningkatkan penyerapan ubat.
 • Antibiotik seperti Tetracycline tidak boleh diambil bersama-sama susu atau produk tenusu kerana ia mnegurangkan penyerapan ubat.
 • Suplemen zat besi (iron) harus dielakkan diambil bersama-sama suplemen kalsium kerana ia boleh menghalang penyerapan kalsium.
*Dapatkan nasihat doctor/ahli farmasi mengenai cara pengambilan yang sesuai dengan penyakit anda.
3. Elakkan mengambil beberapa jenis supplement yang lebih kurang sama fungsinya pada satu-satu masa. Ini untuk mengelakkan kekeliruan mengenai yang mana satukah yang sesuai dan yang mana satu tidak.
4. Ambil banyak –banyak vitamin atau suplemen pada satu-satu masa juga tidak digalakkan untuk mengelakkan beban yang berlebihan pada organ buah pinggang dan hati. Jadi, sediakan jadual pengambilan. Bahagikan secara teratur – untuk pagi, petang dan malam.
5. Bagi yang sedang makan ubat dan perlu bantuan suplemen untuk membantu meningkatkan kualiti kesihatan, disarankan untuk menjarakkan pengambilan ubat-suplemen sekurangnya-kurangnya 2 jam.
6. Pastikan minum air kosong dengan cukup sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk melancarkan proses metabolism dan penyerapan nutrisi.
7. Kurangkan pengambilan kafein seperti kopi dan teh. Kafein bersifat diuretic dan ia menyebabkan kekerapan buang air kecil. Ini sedikit sebanyak akan menjejaskan penyerapan suplemen dan anda mungkin tidak mendapat kesan seperti yang diharapkan.
8. Fahami bahawa suplemen itu bukan ubat.Ia juga bukan pengganti rawatan. Namun, tidak dinafikan juga bantuan suplemen turut membantu menjayakan rawatan. Jadi jangan serta-merta meninggalkan ubat-ubatan sedia ada tanpa berbincang dengan doctor/ahli farmasi terlebih dahulu.
9. Disebabkan suplemen ini bukan ubat, maka kesannya agak lambat. Memandangkan sel-sel tubuh kita hidup antara 90-120 hari, disarankan untuk konsisten mengamalkan pengambilan suplemen sekurang-kurangnya 3 bulan untuk mendapat kesan optimum.
10. Akhir sekali, pastikan suplemen yang anda ingin cuba itu telah mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Kelulusan dari KKM bermakna produk tersebut telah diuji dari segi keselamatan, kualiti dan keberkesanannya insyaAllah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *